TIT nr 23 (1714) z 9 czerwca 2023r.
- Szczegóły
Poprosiliśmy mistrza kuchni polskiej, goszczącego w Czerniewicach, o ocenę wydarzenia kulinarnego.
- Dziękuję miejscowym władzom za zaproszenie do udziału. Konkurs, z którym spotkałem się w tej gminie, jest dla mnie fenomenem na skalę ogólnopolską. Z przyjemnością próbowałem licznych potraw, szukając równocześnie nowych pomysłów, jak złamać klasyczne receptury prezentowane na srebrnym ekranie.
Potrawy nie mogą szokować, lecz powinny być smaczne, co potwierdza dzisiejszy konkurs. Smakosze twierdzą, że pragną zawsze powracać do wybranej jadłodajni lub restauracji na godny, dobrze kojarzony poczęstunek. Apeluję do wszystkich kobiet uczestniczących w tych zmaganiach, nie ustawajcie w opracowywaniu i przygotowywaniu nowych kombinacji smakowych.
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp
- Szczegóły
Jadło winno zaspokajać łaknienie, lecz nie próżność, dawać przyjemność, nie sprawiać trudności, poprawiać doznania kulinarne, pomijając intelektualne, stanowić okazję do dzielenia się radością wspólnego goszczenia z najbliższymi...
4 czerwca (w niedzielę) rozegrano w Czerniewicach XX Powiatowy Konkurs Kulinarny. Tegoroczna impreza przyciągnęła do udziału reprezentacje gminne. W ocenie turnieju nie uwzględniono reprezentacji gospodarzy, lecz jurorzy pod kierunkiem mistrza Karola Okrasy nagrodzili ją za ogromny wysiłek przygotowań organizacyjnych zaplecza oraz biesiady dla wszystkich uczestników imprezy. Z niewiadomych przyczyn zabrakło kobiecych drużyn z Będkowa i Budziszewic.
Niedzielne zmagania "z rondelkiem w tle" poświęcono ocenie zwiezionych do Czerniewic potraw, sporządzonych wg przepisów "Kuchni Śląskiej".
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp