Równolegle z dorocznym miodobraniem w gminie Żelechlinek (8 czerwca) małżeństwo pszczelarskie Renata i Adam Nowiccy z pobliskiego Janowa zorganizowało na terenie swojej pasieki Festiwal Smaków.
Zaprosili miłośników tradycyjnych smakołyków regionalnych, przyjaciół i znajomych, którzy od lat wspierają ich wysiłek w hodowli pszczół. Gości częstowali różnymi gatunkami miodu podawanymi na pajdach świeżutkiego chleba, wypiekanego w piecu opalanym drewnem. Piec ten to nowość w gospodarstwie państwa Nowickich. Z okazji jego uruchomienia gospodyni – Renata Nowicka – otrzymała nowiutką łopatę do wsadzania i wyciągania chleba.
Z kolei Adam Nowicki, właściciel gospodarstwa i pasieki, pochwalił się swoim artystycznym talentem, deklamując okolicznościowe wiersze. Przyznał, że rolnikiem jest z wykształcenia, pszczelarzem z zamiłowania, czasami bywa artystą, a z przypadku kierowcą tira.
Poza degustacją miodu i innych potraw na bazie produktów pochodzących z ich gospodarstwa państwo Nowiccy zaserwowali uczestnikom festiwalu sporą dawkę wiedzy na temat produkcji miodu i jego właściwości, pszczół i pszczelarstwa oraz wypieku tradycyjnego pieczywa. Takie zajęcia edukacyjne na co dzień prowadzą w swojej Zagrodzie Edukacyjnej Przystanek Pasieka dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Święto chleba i miodu, które poprowadziła Emilia Wąs, młoda entuzjastka pszczelarstwa, stanowiło okazję do wspólnej zabawy, wymiany informacji i odkrywania lokalnych tradycji.
EmJot
Komentarze