Główny Inspektor Sanitarny informuje, że na podstawie badań przeprowadzonych przez sanepid stwierdzono obecność pałeczek salmonella enteritidis na powierzchni skorupek jaj sprzedawanych w sieci marketów "Biedronka".
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Komunikat GIS dotyczy produktu o nazwie "Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L", numer partii: POW12 20.11,kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326. Nie należy spożywać tych jaj, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Z nieoficjalnych informacji wynika, że partia zakażonych jaj mogła trafić do województw: świętokrzyskiego, mazowieckiego i łódzkiego.
(kk)