Środa, 30 kwietnia 2025, Imieniny: Balladyny, Lilli, Mariana

wino mRaz w roku, w trzeci czwartek listopada, miłośnicy wina i zabawy na całym świecie od północy lokalnego czasu witają się radosnym okrzykiem "le Beaujolais Nouveau est arrivé!" (po polsku po prostu – "bożole nuwo już jest!").


To oznacza, że do sklepów i restauracji dotarło już młode francuskie wino z regionu Beaujolais i można cieszyć się jego owocowo-kwaskowym oraz delikatnym bukietem.

Beaujolais Noveau zawsze jest wypuszczane na rynek dokładnie minutę po północy w trzeci czwartek listopada, bez względu na to, kiedy były zbiory. Podczas tego wydarzenia miasto tętni życiem, wszystkie lokale gastronomiczne, bary, pensjonaty i hoteliki są oblegane przez przyjezdnych, a wino leje się strumieniami. Co ciekawe – to młode sześciotygodniowe wino jest wówczas droższe niż to dojrzewające przez cały rok.

Obecnie Beaujolais jest niezwykle popularne na całym świecie, a dzięki niemu Francja odniosła wielki marketingowy sukces. Świat ogarnęło szaleństwo, a wino degustowane jest już nie tylko w regionie Beaujolais, ale w każdym innym zakątku naszego globu. Niemal połowa butelek tego wina trafia poza granice Francji.

Beaujolais to obszar winnic o szerokości około 10 km i długości 50 km w południowo-wschodniej części Burgundii (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina wytwrzane są z jednego szczepu winogron: Gamay. Ze względu na zróżnicowany klimat wina z Beaujolais mają dość różny charakter, na północy produkuje się wina szlachetne, długo dojrzewające o własnej apelacji (apelacja – określony rejon produkcji wina, w którym obowiązują ściśle ustalone zasady uprawy winorośli). Na południu natomiast produkuje się tanie wina apelacji Beaujolais. W wyniku przyspieszonego procesu winifikacji, zwanego maceracją węglową, jest gotowe do spożycia już w sześć tygodni po winobraniu. I właśnie te wina zrobiły światową karierę. Czas na spożycie młodego Beaujolais jest w przeciwieństwie do większości win bardzo krótki. Wypuszczane na rynek w listopadzie wino powinno być wypite najpóźniej do maja przyszłego roku.

Uczeni odkryli, że osoby spożywające czerwone wino aż o 40 proc. rzadziej zapadały na typowe przeziębienie. Francuzi z regionu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie, a zawdzięczają zdrowie właśnie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

jerg

Pin It

Komentarze





Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Materiały Urzędu Miasta

informacje starostwa powiatowego

TIT - Tomaszowski Informator Tygodniowy
Agencja Wydawnicza PAJ-Press

ul. Długa 82
97-200 Tomaszów Mazowiecki,
tel. 44 724 24 00 wew. 28 (biuro ogłoszeń)
tel. kom. 609-827-357, 724-496-306

WYRÓŻNIONE

Już 11 maja w Tomaszowie Mazowiecki...

Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej ...

W czwartek, 24 kwietnia Inspekcja T...

Z okazji jubileuszu 25-lecia Skanse...

Piłkarska wiosna w III lidze. W sob...

Minęło 25 lat Skansenu Rzeki Pilicy...

W piątek, 2 maja redakcja TIT i biu...

Można nauczyć się strzelania, walki...

Nie żyje 55-letni mężczyzna potrąco...

Dwoje reprezentantów medyków z nasz...

NAJNOWSZE

Dzień Kaszanki obchodzony jest 1 ma...

Taniec potrafi zbliżać ludzi na wie...

Jubileuszowo – w Skansenie Rzeki Pi...

Z okazji jubileuszu 25-lecia Skanse...

Można składać wnioski na wymianę st...

Rozstrzygnięcia doczekały się dwa z...

Jego oddział w połowie kwietnia 194...

Minęło 25 lat Skansenu Rzeki Pilicy...

"Spacerkiem po historii miasta Ujaz...

Utwory Brahmsa, Ravela, Blocha i Wa...

 

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI