Zanim spożyjemy takie mięso, miejmy pewność, że było wcześniej badane pod kątem włośnia spiralnego. - Ten pasożyt może być śmiertelnie niebezpieczny dla człowieka. Każdy odstrzelony dzik czy ubita w rzeźni świnia muszą być przebadane w tym kierunku - ostrzega Marcin Żegota, powiatowy lekarz weterynarii.
- Każdy dzik musi być zbadany
Dziczyzna jest coraz bardziej popularna na polskich stołach. Zdaniem wielu ekspertów od żywienia to zdrowe mięso. Zwierzęta leśne nie są karmione paszami z antybiotykami. Jedzą czysto i biegają. Przez aktywny tryb życia ich dawka cholesterolu jest trzykrotnie mniejsza od zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze, bo najbardziej dostępne, jest mięso z dzika. Myśliwi mogą strzelać do tych zwierząt bez ograniczeń. Realizują zarówno odstrzały związane z gospodarką łowiecką, jak i sanitarne. Dziki wybijane są w tysiącach.
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp już od 2,50 zł