Zakopane ma oscypki, Poznań rogale (święto)marcińskie, Lublin cebularz. Tomaszów, podobnie jak Kraków, ma obwarzanki. Różni je nie tylko wygląd i smak - także i to, że krakowskie są powszechnie znane...
W powiecie tomaszowskim mamy wiele tradycyjnych przysmaków, jednak póki co tylko nieliczne doczekały się wyróżnienia wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT), prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Trafiają na nią wyroby o jakości lub wyjątkowych cechach i właściwościach wynikających ze stosowania tradycyjnych, mających co najmniej 25 lat, metod produkcji. Stanowią element tożsamości społeczności lokalnej i należą do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzą.
Według stanu na 21 marca br., LPT liczy 2074 wpisy. Ze 154 dotyczących województwa łódzkiego jedynie sześć pochodzi z naszego powiatu (dodatkowo jeden jest z nim historycznie powiązany).
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp
Nie masz uprawnień do publikowania komentarzy. Aby dodać komentarz musisz być zalogowany zaloguj się
Komentarze będą poddawane moderacji, zanim zostaną opublikowane.