Czwartek, 9 maja 2024, Imieniny: Grzegorza, Karoliny, Karola

Ciasto bananowe to taki typ wypieku, w którym pewne składniki są niezmienne. Taką bazę stanowią oczywiście banany, ale także jajka, cukier, masło i mąka. Pozostałe składniki to już nasza inwencja oraz gust. Bardzo lubię tego typu wypieki, bo za każdym razem możemy im nadać inny styl. Raz jako dodatki sprawdzą się wiórki kokosowe i kandyzowany ananas, które nadadzą całości egzotycznego charakteru, a innym razem będzie to mleczna czekolada i orzechy laskowe. Można też zrobić przegląd spiżarni i dodać to, co akurat mamy w domu lub przygotować swoje ulubione bakalie i dodatki. Dobre będą suszone owoce, np. żurawina, która swoją kwaśnością przełamie słodycz całości. Dodać można też kakao czy kawę rozpuszczalną (najlepiej miałką), skórkę z pomarańczy lub purée z dyni i korzenne przyprawy. Za każdym razem będzie inaczej, ale i bardzo smacznie, gwarantuję. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Sposób przygotowania ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do pieczenia lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem (może zostać trochę większych kawałków, ale nie za dużo). Jajka wbijamy do sporej miski i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy rózgą (ewentualnie można użyć miksera). Następnie cienką strużką wlewamy masło. Na koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy do połączenia składników. W drugiej, dość dużej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do wymieszanych suchych składników wlewamy masę bananową i mieszamy. Czekoladę siekamy dość grubo i wraz z orzechami oraz rodzynkami dodajemy do surowego ciasta. Ponownie mieszamy i przekładamy całość do przygotowanej wcześniej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 min lub do suchego patyczka (w keksówce ciasto będzie się piekło dłużej, ok. 60 min). Wyjmujemy i studzimy.

Sposób przygotowania polewy:

Ciasto bananowe z bakaliami i polewąCzekoladę łamiemy na kawałki i ze śmietanką umieszczamy w miseczce. Rozpuszczamy razem na jednolitą masę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ja to robię, wstawiając miseczkę 3 razy na ok. 30-40 min, za każdym razem mieszając przed ponownym podgrzewaniem). Chwilę studzimy, by polewa lekko zgęstniała, ale wciąż była płynna. Wylewamy wszystko na całkowicie ostudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce, np. na balkon do zastygnięcia. Smacznego!

wyszarzenie

Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp

Pin It
Nie masz uprawnień do publikowania komentarzy. Aby dodać komentarz musisz być zalogowany zaloguj się

Komentarze będą poddawane moderacji, zanim zostaną opublikowane.

Komentarze



TIT - Tomaszowski Informator Tygodniowy
Agencja Wydawnicza PAJ-Press

ul. Długa 82
97-200 Tomaszów Mazowiecki,
tel. 44 724 24 00 wew. 28 (biuro ogłoszeń)
tel. kom. 609-827-357, 724-496-306

WYRÓŻNIONE

Strażacy z naszego powiatu mieli pr...

Podczas majówki służby miały już pi...

Ciężarówka dachowała na S8, były zd...

Zgodnie z postanowieniem Komisarz...

Piłka nożna w III lidze. W piątek L...

Szanowny Pani Redaktorze Majówka...

Obchody Międzynarodowego Dnia Str...

Dzień Flagi RP i 233. rocznica uchw...

Majówkowy piknik odbył się w sobo...

Silną, liczącą ponad tysiąc dwieś...

NAJNOWSZE

Obchody Międzynarodowego Dnia Str...

Niezapominajki – bo o nich mowa –...

Przeciągający się nieco termin ogło...

Prezydent Marcin Witko chce działać...

Pechowy okazał się przetarg na pr...

1 maja prawie 500 pątników wędrował...

Druhowie z OSP z Białobrzegów, Lu...

– To hasło, które strażacy mają na ...

Piłka nożna w III lidze. W piątek L...

Silną, liczącą ponad tysiąc dwieś...

 

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI