Środa, 30 kwietnia 2025, Imieniny: Balladyny, Lilli, Mariana

Ciasto bananowe to taki typ wypieku, w którym pewne składniki są niezmienne. Taką bazę stanowią oczywiście banany, ale także jajka, cukier, masło i mąka. Pozostałe składniki to już nasza inwencja oraz gust. Bardzo lubię tego typu wypieki, bo za każdym razem możemy im nadać inny styl. Raz jako dodatki sprawdzą się wiórki kokosowe i kandyzowany ananas, które nadadzą całości egzotycznego charakteru, a innym razem będzie to mleczna czekolada i orzechy laskowe. Można też zrobić przegląd spiżarni i dodać to, co akurat mamy w domu lub przygotować swoje ulubione bakalie i dodatki. Dobre będą suszone owoce, np. żurawina, która swoją kwaśnością przełamie słodycz całości. Dodać można też kakao czy kawę rozpuszczalną (najlepiej miałką), skórkę z pomarańczy lub purée z dyni i korzenne przyprawy. Za każdym razem będzie inaczej, ale i bardzo smacznie, gwarantuję. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Sposób przygotowania ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do pieczenia lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem (może zostać trochę większych kawałków, ale nie za dużo). Jajka wbijamy do sporej miski i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy rózgą (ewentualnie można użyć miksera). Następnie cienką strużką wlewamy masło. Na koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy do połączenia składników. W drugiej, dość dużej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do wymieszanych suchych składników wlewamy masę bananową i mieszamy. Czekoladę siekamy dość grubo i wraz z orzechami oraz rodzynkami dodajemy do surowego ciasta. Ponownie mieszamy i przekładamy całość do przygotowanej wcześniej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 min lub do suchego patyczka (w keksówce ciasto będzie się piekło dłużej, ok. 60 min). Wyjmujemy i studzimy.

Sposób przygotowania polewy:

Ciasto bananowe z bakaliami i polewąCzekoladę łamiemy na kawałki i ze śmietanką umieszczamy w miseczce. Rozpuszczamy razem na jednolitą masę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ja to robię, wstawiając miseczkę 3 razy na ok. 30-40 min, za każdym razem mieszając przed ponownym podgrzewaniem). Chwilę studzimy, by polewa lekko zgęstniała, ale wciąż była płynna. Wylewamy wszystko na całkowicie ostudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce, np. na balkon do zastygnięcia. Smacznego!

wyszarzenie

Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp już od 2,50 zł

Pin It

Komentarze





Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Materiały Urzędu Miasta

informacje starostwa powiatowego

TIT - Tomaszowski Informator Tygodniowy
Agencja Wydawnicza PAJ-Press

ul. Długa 82
97-200 Tomaszów Mazowiecki,
tel. 44 724 24 00 wew. 28 (biuro ogłoszeń)
tel. kom. 609-827-357, 724-496-306

WYRÓŻNIONE

Już 11 maja w Tomaszowie Mazowiecki...

Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej ...

W czwartek, 24 kwietnia Inspekcja T...

Z okazji jubileuszu 25-lecia Skanse...

Piłkarska wiosna w III lidze. W sob...

Minęło 25 lat Skansenu Rzeki Pilicy...

W piątek, 2 maja redakcja TIT i biu...

Można nauczyć się strzelania, walki...

Nie żyje 55-letni mężczyzna potrąco...

Dwoje reprezentantów medyków z nasz...

NAJNOWSZE

Dzień Kaszanki obchodzony jest 1 ma...

Taniec potrafi zbliżać ludzi na wie...

Jubileuszowo – w Skansenie Rzeki Pi...

Z okazji jubileuszu 25-lecia Skanse...

Można składać wnioski na wymianę st...

Rozstrzygnięcia doczekały się dwa z...

Jego oddział w połowie kwietnia 194...

Minęło 25 lat Skansenu Rzeki Pilicy...

"Spacerkiem po historii miasta Ujaz...

Utwory Brahmsa, Ravela, Blocha i Wa...

 

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI