...zorganizowano w sobotę, 23 marca w Miejskim Centrum Kultury w Ujeździe. Publiczność częstowano tego dnia potrawami, które gospodynie przygotowują na stół wielkanocny.
Do zabawy przystąpiły reprezentacje kół gospodyń wiejskich z: Zaosia, Bukowa, Stasiolasu, Dębniaka, a także Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Niewiadów, rękodzielnicy, plastycy i wolontariuszki.
Zespoły na specjalnych stołach prezentowały specjały przygotowane do zjedzenia w okresie świąt Wielkiej Nocy. Demonstrowały, jak wykonać stroiki wielkanocne, palmy do świątecznego poświęcenia. Grupa uzdolnionych artystycznie kobiet pokazywała, jak przygotowywać i wykonywać jajka do kraszenia i malowania.
W tym samym czasie wolontariusze ze Skrzynek częstowali wyśmienitym żurkiem z jajkami na twardo i białą kiełbasą, ugotowanym wcześniej na tę okoliczność.
Prawie dwie godziny uwagę około 200 zainteresowanych przyciągały zajęcia kuchenne w wykonaniu Jakuba Steuermarka, prowadzącego w sobotę warsztaty kulinarne. Demonstrował, jak domowym sposobem można tłoczyć olej spożywczy, z którego później ukręcił majonez, używając tego sosu do wzmocnienia smaku tradycyjnej sałatki warzywnej.
Śpiewem i tańcami z estrady zabawiały widzów i słuchaczy zgromadzonych na widowni gminne zespoły ludowe: Skrzynkowianki, Łucy Babki, Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca Niewiadów oraz chór i uzdolnieni wokaliści z MCK.
Część oficjalną zakończyło ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego na "wielkanocnego mazurka". Jury przyznało pierwsze miejsce potrawie z Zaosia. Drugą lokatę wywalczył mazurek z Bukowa. Trzecie miejsce przyznano Stowarzyszeniu Rozwoju Sołectwa Niewiadów. Dyplomy wyróżniające wysoką jakość okolicznościowego produktu wielkanocnego otrzymały mazurki z Dębniaka i Stasiolasu.
EmJot