Główną nagrodę w Wojewódzkim Konkursie Produktów Tradycyjnych "Tygiel Smaków 2022" zdobył baleron sezonowany z Zaborowa, przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika.
- To produkt dojrzewający, czyli przygotowany według najstarszej metody konserwacji, polegającej wyłącznie na zasoleniu mięsa. Żeby był dobry, wystarcza mu około dwunastu tygodni, ale potem z każdym dniem nabiera smaku i jakości. Ten zaprezentowany w konkursie dojrzewał sześć i pół miesiąca - wyjaśniał wytwórca. Jego działająca w Zaborowie I firma to mały, rodzinny zakład produkujący wędliny tradycyjnymi metodami. Wytwarza kiełbasy cienkie, podroby, wędzonki i pasztety.
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp