tygielGłówną nagrodę w Wojewódzkim Konkursie Produktów Tradycyjnych "Tygiel Smaków 2022" zdobył baleron sezonowany z Zaborowa, przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika.

- To produkt dojrzewający, czyli przygotowany według najstarszej metody konserwacji, polegającej wyłącznie na zasoleniu mięsa. Żeby był dobry, wystarcza mu około dwunastu tygodni, ale potem z każdym dniem nabiera smaku i jakości. Ten zaprezentowany w konkursie dojrzewał sześć i pół miesiąca - wyjaśniał wytwórca. Jego działająca w Zaborowie I firma to mały, rodzinny zakład produkujący wędliny tradycyjnymi metodami. Wytwarza kiełbasy cienkie, podroby, wędzonki i pasztety.

wyszarzenie

Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp

Pin It

Pogoda

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI

Giełda

Waluty