tcz mJedzenie w szpitalach od lat budzi kontrowersje i pacjenci rzadko kiedy wypowiadają się na jego temat pozytywnie. Jest szansa, że zmienią zdanie - w Tomaszowskim Centrum Zdrowia przystąpiono do programu pn. "Dobry posiłek w szpitalach".


Jest to program pilotażowy wprowadzony przez Narodowy Fundusz Zdrowia rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 25 września br. Dotyczy on edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. - Ważną zmianą jest m.in. to, że pacjentom serwowanych jest obecnie pieć posiłków - informuje Konrad Borowski, naczelny pielęgniarz w Tomaszowskim Centrum Zdrowia. Dzienny jadłospis będzie więc obejmował: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Dotychczas pacjenci mogli liczyć na trzy posiłki na dobę.

 - Na naszej stronie internetowej co tydzień publikowany będzie tygodniowy jadłospis, natomiast codziennie będziemy publikować wybrane zdjęcia posiłków - dodaje K. Borowski. Mają być dostosowane do stanu zdrowia pacjenta, jest więc podział na dietę podstawową, cukrzycową, lekkostrawną. Oczywiście posiłki dostosowane do stanu pacjenta były już wcześniej - pacjent niedługo po operacji na Oddziale Chirurgicznym nie jadł przecież tego samego, co nie mający problemów z układem pokarmowym pacjent hospitalizowany z innych powodów, mający inne schorzenia.

Wchodząc na jadłospis np. z soboty, 11 listopada można zobaczyć, że na pierwsze śniadanie proponowano płatki owsiane na mleku, ser biały, pasztet sojowy, pomidora, sałatę, pieczywo graham, masło i herbatę, na drugie śniadanie: mandarynkę, na obiad: zupę grochową z ziemniakami, ciemny makaron, zraz mielony drobiowy, surówkę z buraczków i napój owocowy, na podwieczorek: jogurt naturalny, a na kolację: polędwicę sopocką, sałatkę z papryki i sałaty, pieczywo graham, masło i herbatę (dieta podstawa, bo inne było menu np. dla cukrzyków). To stanowi niemal 2500 kcal dziennie. W programie tym została zwiększona dzienna stawka żywieniowa na pacjenta. Wzrosła o 25 zł. - W ramach tych środków pacjenci otrzymują lepsze jakościowo posiłki - mówi naczelny pielęgniarz.

Program w naszym szpitalu już działa. W menu jest więcej niż wcześniej owoców i warzyw. Do obiadu są dwa rodzaje surówek. Być może zmiana w posiłkach sprawi, że pacjenci przestaną wozić ze sobą do szpitala swoje jedzenie - często w dużych ilościach i niekoniecznie należące do zdrowych.

J.D.

Pin It
Dodaj komentarz
Komentarze do tego artykułu są moderowane. Oznacza to, że Twoja opinia pojawi się na stronie po zaakceptowaniu jej przez moderatora. Nie zostanie zaakceptowana żadna wypowiedź zawierająca wulgaryzmy wypowiedziane wprost, skrótami lub wygwiazdkowane. Prosimy używać języka polskiego z zachowaniem zasad pisowni. Nie tolerujemy TaKiEgO StYlU PiSaNiA. Zamieszczanie kilku kolejnych wypowiedzi pod jednym tematem uważamy za „zaśmiecanie” strony. Redakcja nie bierze odpowiedzialności za opinie wyrażane przez internautów.

Pogoda

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI

Giełda

Waluty